• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu

Güvenli Süt İçin! Süt Sağım Makinesi Kullanımı Ve Eğitim Projesi devam ediyor

Sığır yetiştiriciliğinde iyi çiftlik ve sürü yönetimi, süt kalitesi ve miktarı karlılığı etkileyen en önemli faktörlerdir.

 Çiftlik ve sürü yönetim faktörleri ise; yanlış sağım teknikleri, kötü barındırma koşulları, standartlara uymayan süt sağım sistemleri, sürüdeki hastalıklar ve dengesiz beslenmedir. Aynı zamanda sütün indirilmesi için meme başına ve memeye yapılacak olan masajın yarattığı sinirsel etki, oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Salgılanan oksitosin hormonu kan yoluyla meme başlarına ulaşarak sütün indirilme işlemini başlatır. Oksitosinin salgılanma süresi 5-7 dakika süreceğinden bu süre içinde sağımın tamamlanması gerekir. Bunun için inek sağım esnasında kendini güvende hissetmelidir. Aksi takdirde yetersiz oksitosin salgılanacağından süt memede kalır. İneğin rahatsız edilmesi durumunda vücut adrenalin hormonu salgılar ve bu hormon sütün salgılanmasını engellemekle birlikte bu durum ineğin vücudunu sağıma değil savunmaya hazırlar.

Elle sağım yapılan ineklerde, sağıcının tırnaklarının uzun olması, memeye kayganlık sağlamak için süt sürülmesi gibi işlemlerden dolayı inek kendini güvende hissetmeyeceği için yeterli oksitosin salgılanamamasına ve hayvanın huysuzluğu, tekme atması gibi faktörlerde düşünülürse yeterli salgılanan hormonun bile etki süresi aşılma riski olacağından verimli kaliteli bir sağım gerçekleşemeyecektir. Oysa makineli sağımda elle sağımdaki olumsuzluklara rastlanmadığı için daha fazla ve sağlıklı süt elde edilmiş olacaktır.

Bu faktörlerden yola çıkarak; doğru sağım teknikleri kullanılarak, çiftçinin daha fazla kaliteli süt elde etmesine, aynı zamanda karlı bir işletme yürütmesine yardımcı olmak,

Süt sağım öncesi ve sonrasında uyulması gereken kişisel hijyen ve hayvan sağlığı konularında yetiştiricileri eğitmek,

Süt sağım teknolojisi, süt hijyeni ve sağım tekniği konularında bilgi ve alet temini sağlamakla birlikte bu durumun diğer yetiştiricilere de etkileşimini oluşturmak,

Uzun zaman alan ve yorucu bir iş olan sağım işini, sağım makinesi kullanımı ile önemli ölçüde kolaylaştırmak için;

Artvin Merkez ve Bağlı İlçelerde ikamet eden ve geçimini hayvan yetiştiriciliğiyle sağlayan üreticilere yönelik olarakGüvenli Süt İçin! Süt Sağım Makinesi Kullanımı ve Eğitim Projesi”  kapsamında İl Müdürlüğünce proje çalışması başlatılmış olup, daha detaylı bilgi alınması için üreticilerin İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerektiği açıklandı.

Haber: Hayati AKBAŞ



1761 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın