• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu

KARAYEMİŞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

KARAYEMİŞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

  Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bölgemizde de çok yetişen Laz kirazı, taflan ve Gürcü kirazı olarak da bilinen karayemişin, şekeri dengelediği için şeker hastalarının şifa niyetine tüketebilecekleri bir meyve olduğunu söyledi.

Prof. Karadeniz, yaptığı açıklamada, karayemişin, Karadeniz Bölgesi'ne has bir meyve türü olduğunu, İstanbul boğazından Hopa'ya kadarki kuşakta, kendiliğinden yayıldığını anlattı.

Kiraza benzeyen karayemişin çiçeğinden, çekirdeğinden, kabuğundan, yaprağından istifade edilebilen çok yönlü bir meyve olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, şunları söyledi:

“Karayemiş yörede halk hekimliğinde çok kullanılır. Meyve ile şeker hastaları için şifa elde ediliyor. Karayemiş şeker hastalarının rahatlıkla yiyebildiği bir meyve. Hastaların şekerini dengeye getiriyor. Çekirdekleri öğütülerek suyu içildiğinde ise şekeri önemli ölçüde düşürdüğünü bilmekteyiz. Ancak her besinde olduğu gibi bunun da tüketimini ölçülü yapmalıyız.”

Yaprakları ezilerek elde edilen suyun mide ülseri ve bağırsak hastalıklarına da iyi geldiğini ifade eden Karadeniz, aynı zamanda karayemişin meyvelerinden ve yapraklarından elde edilen glikozitlerin öksürük şurubunda ve eczacılıkta kullanıldığının bilindiğini belirtti.

Karayemişten Salamura, Turşu Ve Pekmez Yapılabiliyor

Prof. Dr. Karadeniz, bölgede karayemiş meyvesinin taze olarak tüketilmesinin yanı sıra salamura, turşu ve pekmez yapılarak da tüketildiğini, Trabzon ve Rize yöresinde ise meyvelerinin kurutularak çerez olarak tüketildiğini kaydetti.

Karadeniz, yöreye özgü bir meyve olan karayemişin kültüre alınması gerektiğini de vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bu anlamda çalışmaların sürdürülmesinde fayda var. Yöremizde Fındık Araştırma Enstitüsü bünyesinde bir çalışma yürütülüyor. Şu anda çalışmaların adaptasyon ve teşhir aşamalarının devam ettiğini biliyorum.

Böyle çalışmalarla hem ülkemiz meyveciliği zenginlemiş olacak, hem de atıl duran ve karayemiş gibi çok kıymetli meyve türleri bilinecek. Bunlar kültüre kazandırılmalıdır. Halk hekimliğinde, yöre insanları tarafından kullanılan meyvelerin ülkesel bir boyutta tanınması da gündeme gelmeli.”

Prof. Karadeniz, yeni bir meyve türü olarak kültüre alınması gereken meyvelerde karayemişin ilk sırada beklediğini sözlerine ekledi.

Haber: Hayati AKBAŞ

 

 



1241 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın