• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu

Hopa Çay Kooperatifi, ilk sürümde fabrikaya satılan çayları kuru çaya dönüştürdü bile. Dayanışma ruhu ile üretime geçen kooperatifte ilk amaç, kooperatifin geçmişten kalan borçlarını ödemek. Kooperatifin nihai amacı ise temel gıda maddelerinin yer al

   Hopa Çay Kooperatifi, ilk sürümde fabrikaya satılan çayları kuru çaya dönüştürdü bile. Dayanışma ruhu ile üretime geçen kooperatifte ilk amaç, kooperatifin geçmişten kalan borçlarını ödemek. Kooperatifin nihai amacı ise temel gıda maddelerinin yer aldığı, para ile değil, Dersim’den Çanakkale’den ve her bölgeden değiş tokuş usulü ile ticarin yapıldığı bir market açmak.

   Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldesine bağlı Köprücü Köyü’ndeki Hopa Çay Kooperatifi, birinci sürüm çay alımlarının sona ermesi ile birlikte, kuru çay paketleme işlemlerine başladı. İki ay öncesine kadar üniversiteli öğrencilerin, öğretmenlerin ve bölge halkının gönüllü çabası ile faaliyet yürüttüğü fabrikada şuan çoğunluğu kadınlardan oluşan emekçiler de görev başında. “Bizden gelen bizim lezzet” diyen Hopa Çay çalışanları, kooperatifin devam edebilmesi için Türkiye halklarından destek bekliyor.
Hopa Çay Fabrikası’nda yaklaşık 24 çalışanın emeği ile günde iki tona yakın çay paketleniyor ve sipariş edilen yerlere gönderiliyor. İlk sürümde yaklaşık 200’ün üzerinde çay üreticisi üye, çaylarını kooperatife sattı ve bunun karşılığında 120 bin lira aldı. İlk sürümde alınan 60 ton çayın parası ödenmiş oldu. Üstelik özel sektörün indirimli fiyatlarının aksine, indirimli fiyattan değil, ÇAYKUR’un verdiği ücret üzerinden çay parası üreticiye ulaştırılmış oldu.



‘Kooperatifin önemi ÇAYKUR satıldığında anlaşılacak’
   Şu ana kadar parça parça satışların yapıldığı çay kooperatifine yüksek orandaki sipariş de şimdilik İstanbul’dan gelmiş. 10 tonun üzerinde çayın İstanbul’a önümüzdeki günlerde İstanbul’a gönderileceği belirtilirken, fabrikada çalışanlar yarın öbür gün Katar veya başka bir konu üzerinden ÇAYKUR’da bir sorun çıktığında bu kooperatifin öneminin ortaya çıkacağı görüşünde.
İlk hedef borçları ödemek

    Hopa Çay Kooperatifi son günlerde gündeme gelse de aslında yeni kurulmuş değil. Kooperatif 1959 yılında Hopa Kemalpaşalı çay üreticileri tarafından kurulmuş. İlk başta kooperatifin marketi ile birlikte halkın yoğun ilgisi varken, zamanla kooperatifin borçlanmasından dolayı halkın ilgisi de azalmış. Kolektif bir anlayış ile yönetilen kooperatifin yöneticileri, şimdilik ilk amaçlarının kooperatifin borçlarını ödemek olduğunu söylüyor.

Değiş tokuş: Çanakkale’den zeytin, Dersim’den nohut

Kooperatifin geçmiş dönemde bir de marketi vardı. Çay üreticileri, sattıkları çay karşılığında temel gıda maddelerini bu marketten hiçbir üret ödemeden çay karşılığında alabiliyordu. Zamanla bu market hiper markete dönüştü ve zarar etti. Bunun üzerine de kapandı.

   Hopa Çay Kooperatifi’nin şimdiki yöneticileri, yeniden böyle bir sistem kurmak istediklerini belirtiyor. “Ancak amaç bu sefer hiper market değil temel gıda madde satmak” diyen yöneticiler, bu şekilde Türkiye’nin farklı bölgelerinden de ürünün değiş tokuşu yapılabileceğini söylüyor. “Çanakkale’den zeytin, Dersim’den nohut gelirse çok daha anlamlı olur” diyen yetkililer, “Paranın kullanılmadığı ya da çok az kullanıldığı değiş tokuş usulü ile ticaretin yapıldığı bir market nihai amaç” diyor.

‘Kadınlar çay taşıyamaz’ diyenlere inat

   Türkan Gümüşkaya isimli kadın çay paketleme işinin başında. “Kadınlar çay paketleme işini yapamaz, çayları taşıyamaz diyenlere inat bu fabrikada çalışıyorum” diyen Türkan, kooperatifte tanık olduğu dayanışma ruhunun tüm sorunların üstesinden geleceğini düşünüyor. “Kooperatifin borçlarını ödeyeceğiz sonra da kooperatifi eskisi gibi çay üreticilerinin en gözde merkezi yapacağız” diyen Türkan, “Bizim bu sorunları aşabilmemiz için önce ürünlerimizin satılması gerekiyor. Hopa Çay’ı bulunduğunuz yerden sipariş ederseniz kargo ile size gönderiyoruz” diye sesleniyor.

‘Hopa Çay’ı alsınlar’

    Melis Altunsoy isimli başka bir kooperatif çalışanı ilk kez fabrikada çalıştığını belirterek, “Çok güzel bir duygu burada çalışmak. Sonuçta bizim bahçeden topladığımız çayın burada üretiminde olmak çok güzel. İlk kez fabrikada çalışıyorum ve çok mutluyum” diyor.
“Herkese tavsiye ediyorum Hopa Çay’dan alsınlar” diyen Melis, çayın sağlıklı koşullarda üretildiğini de belirtiyor.

   Hopa Çay’ı içmek veya denemek isteyen çay tiryakileri Hopa Çay Kooperatifi’nin sosyal medya hesaplarındaki iletişim bilgilerinden istedikleri oranda çayı sipariş ederse, sipariş edilen çaylar hiçbir kargo ücreti ödemeyen tüketiciye ulaşıyor.


3560 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın