• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu
KAHVALTININ ÖNEMİ

Tüm anne babaları çocuklarına kahvaltı yaptırmak için yoğun çabalarla dolu sabahlar bekliyor… Okul öncesi dönemde ailenin belirlediği beslenme programına uyan ve düzenli beslenen çocuklar okulla birlikte tamamen yeni bir hayata başlarlar… Normal hayatı ve uyku düzenindeki değişikliklere paralel olarak beslenme düzeninde de değişiklikler meydana gelir. Yeni oluşan yanlış beslenme düzeni, yetişkinlik döneminde değiştirmekte oldukça zorluk çekeceği olumsuz bazı alışkanlıklar kazanmasına neden olabilir. Çocuklar genellikle;

* Gece geç yattıklarından,

* Kahvaltı etmeyi sevmediklerinden,

* Sabahları okula gitmek için hazırlanırken vakit kaybettiklerinden

* Aileler çok fazla baskı uyguladığından,

* Kahvaltı etmeyerek zayıf kalacaklarını düşünmelerinden dolayı kahvaltıyı sıklıkla atlamaktadırlar. Kahvaltı günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip ettiği için biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğündür.

Akşam yemekleri yendikten sonra sabaha kadar geçen yaklaşık 9-10 saatlik zaman diliminde vücut mevcut enerji kaynaklarını tüketmiş ve açlık durumuna geçmiştir. Özellikle beyinde temel enerji kaynağı kan şekeri yani glikozdur. Açlıkla vücutta kan şeker düzeyi azalır. Beyin fonksiyonları için (okulda / iş yerinde) fazla miktarda glikoza ihtiyaç duyulur. Gün boyunca yapılan fiziksel aktiviteler içinde kasların sürekli kan glikozuna gereksinimi vardır. Gece boyunca düşen metabolizma hızı kahvaltı ile % 20-30 artar. Araştırmalar, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu; bazı araştırmalar da kahvaltı yapan çocukların beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalandıklarını göstermektedir. Bunun dışında yapılan bazı araştırmalarda da kahvaltı yapmayan çocukların daha şişman oldukları belirlenmiştir. Öğrencilere bakıldığında düzenli kahvaltı etmeyen çocukların sayısı yaklaşık % 14- 39, kahvaltısı yetersiz ve dengesiz olanların sayısı ise yaklaşık % 38- 63 olarak bulunmuştur. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan öğrencilerin yapmayanlara göre daha başarılı olduğunu göstermiştir. Kahvaltı yapan öğrenciler derslere daha fazla katılım göstermektedirler. Kahvaltı ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada sabahları kahvaltı ederek okula gelen öğrencilerin özellikle matematik ve okuma gibi derslerde daha yüksek başarı elde ettikleri görülmüştür. Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin yaptığı bir başka araştırmada ise kahvaltı eden öğrencilerin okula devamlılıklarının daha iyi olduğu, günlük almaları gereken besin öğelerinin büyük kısmını karşılayabildikleri, düşük kan kolesterolü değerine sahip oldukları bulunmuştur. Çocuklar ve gençler için sabah öğünü çok önemlidir. Çünkü;

* Kahvaltı çocukları öğrenmenin zorluklarına karşı hazırlar.

* Düzenli kahvaltı yapan çocuklar, okullarında daha başarılı olurlar.

* Sabah oluşan açlık konsantrasyon, öğrenme, problem çözme ve kas koordinasyonunda azalmaya neden olabilir.

* Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derslere devamsızlık artar. Kahvaltı yapmamanın sonucu oluşan karın ağrıları veya şiddetli açlık ağrıları şikayetlerin başında gelmektedir.

 

Kahvaltıyı atlamamak kadar kahvaltıda ne tüketildiği de en az onun kadar önemlidir. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir. Bu şekilde uygun besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde organizmada sürekli bir enerji üretimi söz konusudur. Böylece oluşabilecek açlık belirtileri birkaç saat boyunca ertelenmekte ve kan şekeri düzeyi normal seviyelerde kalmaktadır.

Kahvaltıda protein ve karbonhidratı bir arada tüketmek gereklidir. Çünkü bu şekilde kan şekeri seviyesi uygun aralıklar içerisinde kalır. Sadece karbonhidrat ( ekmek) tüketildiğinde hızla yükselen kan şekeri zaman içinde aynı hızla düşecektir. Bu yüzden özellikle peynir, süt ve yumurta tüketimi önemlidir. Süt ve peynir iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyen çocuk için peynir kalsiyum için de iyi bir kaynaktır. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Peynirin içeriğindeki kalsiyum insan vücudu tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Sinir sisteminin çalışması ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Çocukların kemik gelişimi için kalsiyum almaları önemlidir. Kalsiyumun dışında peynir iyi bir fosfor kaynağıdır. Fosfor diş ve kemik yapısı, böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için alınması gereken diğer bir mineraldir. Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak etkinlik gösterirler. Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir iyi bir seçimdir. Yine süt ve peynir B2, B6 ve B12 vitaminlerince de zengindir. B2 vitamini büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. B6 vitamini güçlü bağışıklık sistemi, kanda akyuvar yapımı için gereklidir. Ayrıca vücudumuzda insülinin üretilmesine yardımcı olur. B12 vitamini DNA oluşumu, kan yapımı, folik asidin metabolizmasında kullanılır. Kalp, kanser ve sinir hastalıklarından korunmak içinde gerekli bir vitamindir. Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri içinde peynir iyi bir kaynaktır. Protein ve karbonhidrat yanında mevsim sebzelerinin kahvaltıda yer alması da bir alışkanlık olarak çocuklara öğretilmedir. Mevsiminde domates, salatalık, biber gibi sebzelerin çiğ olarak veya omlet, tost ile birlikte tüketilmesi teşvik edilmelidir. Yine mevsimine uygun meyveler de kahvaltılar için sağlıklı seçeneklerdir. Bu tür bir kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklar veya gerçekten de zaman sıkıntısı yaşandığında aşağıdaki seçeneklerde besleyici bir kahvaltı olarak düşünülmelidir; 1 kase müsli + 1 su bardağı süt; her zaman olmamak kaydı ile süt ile birlikte, iyi bir lif kaynağı olan müsliler belki içerisine eklenecek kuru meyvelerle de besin değerini arttırabileceğiniz bir seçenek olabilir. Az yağlı peynirle hazırlanmış tost + 1 su bardağı süt; Bu seçenek de hızlı ve besleyici bir kahvaltıdır. Tost içerisine eklenecek domates gibi sebzelerle de kahvaltının besin değerini arttırabilirsiniz. 1 porsiyon meyveli yoğurt; Yine kalsiyum, protein, lif ve vitamince zengin bir seçenek… Evinizdeki mevsim meyveleri ile hazırlanacak meyveli yoğurtlar çocuklar içinde lezzetli bir kahvaltı olacaktır. 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt; mevsim meyvelerinden çocuğunuzun sevdiği bir meyve ile birlikte 1 bardak süt, öğle yemeğine kadar çocuğunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacaktır. Ev yapımı çorba + 1 dilim ekmek; Özellikle kış günlerinde evde hazırlanmış taze tarhana çorbası gibi besleyici değeri yüksek çorbalar da çocuklarınız için kahvaltı alternatifi olabilir. İçeriğindeki protein, vitamin ve minerallerle özellikle tarhana besleyici, enerji verici bir besindir. Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak isteniyorsa gerçekleştirilmesi gereken ilk hedef kahvaltı alışkanlığı olmalıdır. Sağlıklı olan alternatiflerle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek mümkün olur. Ancak çocuklar için öncelikli yapılması gereken ailelerin onlar için olumlu örnekler oluşturmasıdır. Anne babası sabahları kahve içerek evden çıkan çocukların da kahvaltı ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmelerini beklememeliyiz…

www.ispanak.com.tr

Oyku Sıla YAZICI
KAHVALTININ ÖNEMİ
23/01/2012
1405 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Şeker Bir Uyuşturucu Mudur ? - 21/03/2013
British Medical Journal'da yeni yayınlanan bir makalede "Şeker tütün kadar tehlikeli, zarar verici ve bağımlılık yapıcı olduğu için uyuşturucu sınıfına sokulmalıdır" diyor. Gözünüzün önüne yeğeninize, çocuğunuza "hediye ettiğiniz" çikolatalar,
Meyveler de Sağlık - 28/07/2012
Pembe ve beyaz renklerde çiçekler açan Badem Ağacının meyvesi, olgunlaştıktan sonra sert bir kabukla kaplanır. Acıbadem ve Tatlı badem olmak üzere başlıca iki çeşidivardır. Bademin, diğer kabuklu yemişler gibi, besin değerleri son derece yüksektir.
Çay İçtikten Sonra Okuyun - 22/04/2012
Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır.
ORGANİK BAL FAYDALARI: - 10/02/2012
Mideye kuvvet verir, midedeki fazlalıkları dışarı atar. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim organlarının düzenli çalışmasını sağlar
LİMON: HER DERDE ÇARE HER EVE LAZIM - 23/01/2012
Limonun sertliği diğer kısımlardan zayıftır, utruc diye bilinen bitkinin kabuğundan elde edilen yağ güçlüdür
Baslenme - 23/01/2012
Yaza sağlıklı ve formda girmenin yolu aslında sürekli dengeli beslenmekten ve düzenli fiziksel aktiviteden geçiyor
GÜNEŞ HAKKINDA - 23/01/2012
Güneş tüm canlılar için temel hayat kaynaklarından birisidir. Ancak özellikle Ozon tabakasındaki incelme ile güneşten bize ulaşan yararlı UV ışınları yanında sağlığımıza zarar veren miktarda radyoaktif ışın dünyaya yansıyor.
ORGANİK BAL FAYDALARI: - 23/01/2012
Mideye kuvvet verir, midedeki fazlalıkları dışarı atar. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim organlarının düzenli çalışmasını sağlar