• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu
Levent YAZICI
netcarsi@gmail.com
Yeni Başlayanlara Fotoğrafçılık Bilgisi
23/01/2012

Fotoğraf Makinesi  Nasıl çalışır.
Aslında Fotoğraf makinesinin temeli boş bir  kutudan ibarettir.Bu kutunun özelliği içine ışık sızdırmamasıdır.Bu kutu Mekanik ,elektronik ve optik düzeneklerle geliştirilerek bugün ki hale getirilmiştir. Bu ışık geçirmez kutunun önünde, ışığın ayarlanabilen sürede ve istenilen şiddette geçirebilecek düzenek kurulmuştur.Bu ışık Arka düzleme konulan Işığa hassas yüzeye yansır.Bu arka yüzeyde Eskiden kimyasal filimler vardı.Şimdi ise duyargan yüzey denilen  ışık sensörleri var.
Fotoğraf  Makineleri en temel  beş   parçadan oluşur. Objektif , Diyafram, Obtüratör, Duyargan yüzey ve vizör sayılabilir.Çalışma düzeneği şöyledir. Işık objektifte toplanır objektifin içinde  bulunan  diskin ortasından geçirilerek, Obtüratör ‘e ulaşır.Işık geçirmeyen bir perde olan Obtüratör ,Belli bir süre açık kalarak ışığın duyargan yüzeye düşmesini sağlar. Vizör de duyargan yüzeye aktarılacak görüntüyü hedeflememize veya ayarlamamıza yarar.
             
Eskiden Görüntüler  filme çekilir, banyo yapılır ve taranarak bilgisayara aktarılır,  kontrolü yapıldıktan sonra belki birkaç çekimle tekrarlamak zorunda kalınırdı.Uzun bir uğraştan sonra istenilen sonuç elde edilirdi. Dijital fotoğraf makinelerinde ise; Fotoğrafları çekip, anında kontrol edebilir, Silip yeniden çekebilirsiniz.Bilgisayara da çok hızlı yükleyerek, işleyebilirsiniz. Dijital F.M sine film almaya gerek yoktur,dolayısı ile  fotoğrafların da kimyasal banyolara ihtiyacı yoktur. Doğrudan hafıza kartına kayıt edilirler.Bu yüzden Dijital fotoğraf makinelerini, yeni başlayanlardan tutun mesleki kullanıcılara kadar, fotoğraf ile uğraşan herkesin tercihidir

 

Objektif
Çekim yapılacak alandan veya nesneden gelen ışıkları toplayarak ışığa duyarlı film veya Duyarlı yüzey (sensör) üzerine net düşmelerini saylayan mercekler topluluğudur. Fotoğraf  makinesinin en önemli parçasıdır.
Odak Uzunluğu , Objektifin optik merkezinin Duyarlı yüzeye (sensöre)  olan uzaklığıdır.Yada  Makine sonsuzda bulunan nesnelerin bir görüntüsünü elde edecek şekilde ayarlandığında, Duyarlı yüzeyi objektifin merkezinden ayıran  uzaklığa Odak Uzunluğu denir. Milimetre cinsinden hesaplanmış odak uzunluğu objektif üzerinde  F=28, F=50, F=90 gibi kısaltmalarla gösterilir.
Göreli Açıklık/Işık Geçirgenliği/Aydınlanma İndisi , Objektifin en geniş diyafram açıklığında,Duyarlı yüzeye düşen ışığı geçirme miktarıdır. F /1.4 / 2 / 2,8 / 4 / 5,6 / 8 / 11 / 16 / 22  gibi sayılarla ifade edilen değerlerdir. Işık geçirgenliği objektif odak uzunluğunun objektif çapına oranıdır. Bir objektifin ışık geçirgenliğinin büyük olması ışığın az olan nesnelerin çekimini kolaylaştırır.
Örneğin odak uzunluğu 100mm olan bir objektifin,25 mm diyafram çaplı objektif  100/25=4  yada f/4 'dür.
Bir objektifin ışık geçirgenliğinin büyük olması o objektifin ışığa karşı daha duyarlı olmasını sağlar. Işık geçirgenliğinin fazla olması o objektifin kötü ışık koşullarında çekim yapabilme,dar alan derinliği elde etme veya yüksek örtücü (obtüratör-enstantane) hızlarına çıkabilme özelliklerini artırır.
Alan Derinliği, Objektifin netlediği yerin önünde ve arkasında net olarak görünen mesafedir.5 metre uzağımızda duran bir nesne üzerinde netleme yaptığımızda,4,8 metre ile  5,20 metre uzakta duran bölümlerde net olacaklardır.netleme bazı enlemler içerisinde oluşmaktadır. Bir nesnenin hangi uzaklıklar arasında ,duyarlı yüzeyde net olacağını tam bilmek ,”Alan derinliğini” tanımakla olur.
30 metre den ötede bulunan nesneyi sonsuzda kabul edersek,bu uzaklık için alan derinliği çok büyük olur. Ve 30 metreden sonsuza dek her şey net görünecektir.
(Diyafram Açıklına örnek)Alan derinliği diyafram kapatıldığı oranda artar.50 mm lik bir objektifle 5 m uzağa netleme yaparsak, f/2 de bu açıklık 1 m de sınırlanmıştır.Fakat F/22 diyafram değerinde 2 metreden sonsuza dek net bir alan elde edilir.
 Diyafram
Fotoğrafın duyarlı yüzey üzerinde oluşması için gerekli "ışık miktarını" ve "alan derinliğini" denetleyen mekanik düzenektir.Objektif üzerinde merceklerin arasında yer alır. Kısılıp açılarak duyarlı yüzey üzerine gelen ışığın miktarını ayarlar.Hep örnek verilir bizde verelim. Diyafram göz bebeği gibi çalışır. Fazla ışıklı ortamda göz bebeklerimizin kısılması, yetersiz ışıklı ortamlarda  göz bebeklerimizin açılması gibi düşünebilirsiniz.
Diyafram açıklıkları f değerleri ile gösterilirler.En büyük f sayısı en küçük diyafram açıklığı, en küçük f sayısı en büyük diyafram açıklığını gösterir.

          Enstantane /Perde/Örtücü/Obturatör ,

        Duyarlı yüzey üzerine düşecek “ışığın süresini“ yani "poz  süresini" ayarlayarak  Duyarlı yüzeyin  önünü kapatan Düzenektir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış olan obtüratör hızı(enstantane) değeri süresince açık kalır.
        Standart enstantane değerleri 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, !/15 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000 1/4000 1/8000 şeklinde bir sıralanabilir.Birde  B(Bulb) vardır.Bu kullanıcının belirlediği süredir.Makine bu konumdayken deklanşöre basıldığı sürece obtüratör açık kalacak ve duyalı yüzey üzerine ışık düşecektir.
Genelde yıldırım düşerken veya çok karanlık ortamlarda fotoğraf çekmek için kullanılır.
Bu çekimde deneyimin etkisini de belirtmek gerekir.Fazla açık kalması eskiden filmin yanmasına sebep olurdu.

Eğer sıkılmadıysanız Temel Fotoğraf Terimlerine geçerek, fazla teknik konularına girmeden kısaca anlatmaya başlayayım.
Pixel ,
Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan üçlü nokta grubuna piksel denir. Digital görüntüler yana yana gelen pikseller topluluğundan oluşmaktadır. Digital görüntü, imgenin eninde ve boyunda bulunan piksel sayısı ile tanımlanır .

Yazan : Levent YAZICI



5013 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kadim Gelenek ( Geleneksel Türk Okçuluğu - 05/11/2022
Geleneksel Türk Okçuluk Sporu biraz farklı bir spordur. Bazıları spor olarak da görmüyor. Açık açık söylemek gerekirse, herkes bir kulp uyduruyor. Kendi siyasi görüşüne göre, yada toplumsal anlayışına göre bir şeyler uyduruyor.
Korona Morona ,Biz de Girdik Bu Horona - 17/03/2020
Aslında Suçlamalara ara vermek lazım. Devlet suçlu, Millet suçlu, Çinliler suçlu, doğa intikam alıyor, gibi gereksiz konuları bırakmamız lazım. Hopa'nın coğrafi konumu itibari ile bu virüsün çok hızlı yayılacak bölgelerden biri olduğu apaçık belli. B
Hopa da "Veli" Pardon "Çocuk" Tiyatrosu - 30/11/2017
Çocuk Tiyatrosu demeye dilim varmıyor. Veli tiyatrosu biraz daha doğru olacak sanırım. Ortada bir tiyatro vardı. Evet vardı. Ancak Tiyatro oyuncusu misafirler muhtemelen çocuklara hazırladıkları oyunu Hopa da ki velilerin bu kadar hoşlanacaklarını
Esenkıyıda Neler Oluyor, (Bungalov Evler) (Şuyimşine Azlağa ) - 24/03/2017
Esenkıyı köyü İnsanı ile bitkisi ile yılanı ile arısı ile suyu ile her şeyi ile korunması gereken bir Köy dür. Keşke Köyün Tamamı Milli park ilan edilse, korunacak yerlerin başında olsa da gelecek nesiller de bundan faydalansa. Böyle giderse korkarım
Hopa Halk Eğitim Merkezi Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı Kursu - 13/01/2016
Bu haftaki Yazı dizimizin konusu, Hopa Halk Eğitim Merkezi ’nın açmış olduğu “Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı”. Birkaç yıldır Hopa Halk Eğitim Merkezi çok çeşitli ve ilginç kurslarla son yıllarda adını çok duyurmaya başladı.
Hopa Halk Eğitim Merkezi Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı Kursu - 13/01/2016
Bu haftaki Yazı dizimizin konusu, Hopa Halk Eğitim Merkezi ’nın açmış olduğu “Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı”. Birkaç yıldır Hopa Halk Eğitim Merkezi çok çeşitli ve ilginç kurslarla son yıllarda adını çok duyurmaya başladı.
HOPA'DA HEMŞİN DİLİ ARAŞTIRMASI - 04/07/2015
Okuduğu Bölüm ile dolaylı yönden bağlı bir konu olan diller ile araştırma yapmanın mesleğine çok faydası olacağını düşünmediğimi söylediğimde. Haklı olduğumu ancak özel merakımı gidermenin yanında, bu tür bir çalışmanın çok az olduğu, ilgi çektiğini,
YENİ SENTETİK UYUŞTURUCU HIZLA YAYGINLAŞIYOR - 16/11/2014
Özellikle Öğrenciler için eğlence aracı olarak lanse ediliyor, “Bir kereden bir şey olmaz” diye okulların etrafında fırıldak gibi döndükleri görülmektedir.
Hopa’da Öğretmenler Günü Sesiz Geçti. - 26/11/2013
Öğretmenler İnce düşünmek zorunda. Gelecek onların şekillendirmesiyle oluşacağı için tepkilerinde haklı olduklarını düşünüyorum. üzüntüm yerel Basın dan turun siyasilerin bile habersiz veya kayıtsız kalmaları.
 Devamı