• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu
Levent YAZICI
netcarsi@gmail.com
Kestane Ağacından Alınan Bal
01/09/2013

 www.hopapazari.com

Fagaceae familyasının ballı olarak bilinen üç türünden biridir. koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. yaklaşık 15-25 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı haziran ve temmuz aylarıdır. bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar. bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir. kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur.

 

   Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle b.hemolotik streptecoc’lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. b ve c vitaminleri açısından zengin olan fer kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık


 sistemini güçlendirici etki yapar. fer kestane balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmelidir.
 


   Ancak Hopa Balının İçinde Kumar ağacı dediğimiz Orman Gülünün Çiçeğinden de karışım bulunmaktadır. Bunun bilinen en büyük özelliği Tansiyonu aşırı derecede düşürmesidir. Kumar ağacı çiçeğinden alınan balın özelliğinden dolayı eski yıllarda Avrupa'nın birçok ülkesinde  özellikle İngiltere tarafından Çok talep edilmiştir. Doktorlar ve Sihirbazların kullandığı bilinmektedir.

 


  

Sultanselim Dağından Görünüş

 Bir Efsaneye göre Kalp Basıncını çok düşürdüğü için öldü süsü verilerek hap

ishaneden kaçma girişimi olduğu da söylenmektedir. Bir başka efsane de Kestane  Balının Tutması sonucu Savaş silahı olarak kullanıldığı Yazılmıştır. 


   MÖ 401'de Atinalı tarihçi ve ordu komutanı Xenephon tarafından tanımlandığını ''Xenephon, 'Anabass' adlı eserinde Pers Kralı Ataxerses II'ye karşı yapılan bir seferde, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde konakladıkları yerde deli bal yiyen askerlerin zehirlendiğini rapor etmiştir'' 


   Birde Kestane balının MÖ 67'de Kral Mithradates IV tarafından Kuzeydoğu Anadolu'da Pompeyin ordularına karşı kullanıldığı ''Başdanışman, Yunanlı tabip Kateus'un tavsiyesi üzerine, ilerleyen Romalıların yolu üzerine içi kestane  bal ile dolu petekler yerleştirilmiş ve taktiksel bir geri çekilme yapmıştır. Bu peteklerden yiyen Romalılar bitkin düşerek kolayca etkisiz hale getirilmiş.

 


   Kestane ve Kumar karışımından elde edilen Hopa Balı Tarihiyle de ayrı bir yer teşkil etmektedir. Bir efsane de Yavuz Sultan Selim döneminden anlatalım.

 

   Hopa'nın o zamanki Adı Azlağa (Abuista) Olan Esenkıyı Köylülerinin yolladığı bal ile ilgili bir rivayet vardır.

Yavuz Sultan Selim, Kendi adı ile anılan Sultan-selim dağında konuçlandığı sırada vuku bulan , Rivayet şöyledir.

 

  Esen kıyıdan gönderilen erzak içinde balın az olması Erzakları kabul eden ekibin dikkatini çekmiş. Balı incelerken üzerindeki yazıyı fark etmişler. Padişahın Yaverine haber salıp yazıyı okutmuşlar. Yazıda ;

 

Balın Az olduğunu anlamış olmalısınız ki bu yazıyı okuyorsunuz. Biz balı özellikle az gönderdik. Çok olsaydı çok bal yiyecek ve bal sizi tutacak zehirlenmiş olacaktınız. Bu da derdimizi anlatamadan sonumuzu olacak,kelleler gidecekti. Ancak az gönderirsek sadece az diye kızardınız,Kasıt aramazdınız. Bu yüzden az yollamak daha mantıklı geldi."

 

 

Olay Yavuz Sultan Selim'in Kulağına geldiğinde;

      "Bu lazlar için söylenenler doğruymuş, Hem komik hemde akıllı insanlar" demiş, 

Yaveri; 

      "Mektup yollamaları komik, zehirlemedikleri için de akıllı mı oluyorlar ? "  demiş. 

 Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim:

      " Hayır Balı az vermek için yaptıkları oyun, Hem komik hemde Akıllıca" demiş.

 

İşte Böyle de bir rivayet bizim buralardan.

 

 

 

Yazan ve Fotoğraflayan: Levent YAZICI



6064 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kadim Gelenek ( Geleneksel Türk Okçuluğu - 05/11/2022
Geleneksel Türk Okçuluk Sporu biraz farklı bir spordur. Bazıları spor olarak da görmüyor. Açık açık söylemek gerekirse, herkes bir kulp uyduruyor. Kendi siyasi görüşüne göre, yada toplumsal anlayışına göre bir şeyler uyduruyor.
Korona Morona ,Biz de Girdik Bu Horona - 17/03/2020
Aslında Suçlamalara ara vermek lazım. Devlet suçlu, Millet suçlu, Çinliler suçlu, doğa intikam alıyor, gibi gereksiz konuları bırakmamız lazım. Hopa'nın coğrafi konumu itibari ile bu virüsün çok hızlı yayılacak bölgelerden biri olduğu apaçık belli. B
Hopa da "Veli" Pardon "Çocuk" Tiyatrosu - 30/11/2017
Çocuk Tiyatrosu demeye dilim varmıyor. Veli tiyatrosu biraz daha doğru olacak sanırım. Ortada bir tiyatro vardı. Evet vardı. Ancak Tiyatro oyuncusu misafirler muhtemelen çocuklara hazırladıkları oyunu Hopa da ki velilerin bu kadar hoşlanacaklarını
Esenkıyıda Neler Oluyor, (Bungalov Evler) (Şuyimşine Azlağa ) - 24/03/2017
Esenkıyı köyü İnsanı ile bitkisi ile yılanı ile arısı ile suyu ile her şeyi ile korunması gereken bir Köy dür. Keşke Köyün Tamamı Milli park ilan edilse, korunacak yerlerin başında olsa da gelecek nesiller de bundan faydalansa. Böyle giderse korkarım
Hopa Halk Eğitim Merkezi Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı Kursu - 13/01/2016
Bu haftaki Yazı dizimizin konusu, Hopa Halk Eğitim Merkezi ’nın açmış olduğu “Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı”. Birkaç yıldır Hopa Halk Eğitim Merkezi çok çeşitli ve ilginç kurslarla son yıllarda adını çok duyurmaya başladı.
Hopa Halk Eğitim Merkezi Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı Kursu - 13/01/2016
Bu haftaki Yazı dizimizin konusu, Hopa Halk Eğitim Merkezi ’nın açmış olduğu “Ahşap Hediyelik Eşya Yapımcısı”. Birkaç yıldır Hopa Halk Eğitim Merkezi çok çeşitli ve ilginç kurslarla son yıllarda adını çok duyurmaya başladı.
HOPA'DA HEMŞİN DİLİ ARAŞTIRMASI - 04/07/2015
Okuduğu Bölüm ile dolaylı yönden bağlı bir konu olan diller ile araştırma yapmanın mesleğine çok faydası olacağını düşünmediğimi söylediğimde. Haklı olduğumu ancak özel merakımı gidermenin yanında, bu tür bir çalışmanın çok az olduğu, ilgi çektiğini,
YENİ SENTETİK UYUŞTURUCU HIZLA YAYGINLAŞIYOR - 16/11/2014
Özellikle Öğrenciler için eğlence aracı olarak lanse ediliyor, “Bir kereden bir şey olmaz” diye okulların etrafında fırıldak gibi döndükleri görülmektedir.
Hopa’da Öğretmenler Günü Sesiz Geçti. - 26/11/2013
Öğretmenler İnce düşünmek zorunda. Gelecek onların şekillendirmesiyle oluşacağı için tepkilerinde haklı olduklarını düşünüyorum. üzüntüm yerel Basın dan turun siyasilerin bile habersiz veya kayıtsız kalmaları.
 Devamı